Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

måndag 3 januari 2011

Året som gått - träning

Ett nytt år har börjat och ännu har inget blivit löpt. Inte så kul att starta det nya året med förkylning och halsont men jag brukar annars vara relativt förskonad från sådant så jag får helt enkelt låta årslöpardebuten vänta ytterligare någon dag. Eftersom jag är lite av ett statistikfreak så tycker jag däremot det är trist att se siffran 0 lysa över hela min träningsdagbok för 2011.
Då inte möjligheten att springa finns för tillfället får jag istället blicka bakåt. I ett tidigare inlägg gick jag igenom förra årets tävlingar så nu får jag istället ge en bild av förra årets träning. Ett år som innebar att mitt tidigare rekordår från 2009 slogs med ganska bred marginal. En ganska naturlig förklaring ligger förstås i att det endast var mitt andra år av regelbunden löpträning och året innan kunde jag inte direkt börja tokspringa på en gång. Jag tycker att jag lyckats ganska bra i min ambition att successivt öka mängden och kommer även detta år att ha den ambitionen. Det handlar såklart också om att tiden ska räcka till och att kroppen får vara hel. Men för att klara av hårdare kvalitetsträning är jag övertygad om att man behöver bygga upp en grundstyrka med en hel del mängdträning först.
Slutsummeringen av året kan göras på många sätt. Först och främst kan jag konstatera att det blev 269 löpta mil totalt. Här är det ganska kul att hitta ytterligare sätt att åskådliggöra ett löparår på. Några snittsiffror:
-          2691 löpta kilometer
-          224 km i månaden
-          52 km i veckan
-          7,4 km varje dag
-          201 löpta pass
-          13,4 km per pass
-          4,39 min/km
Av mina 201 pass under året var 30st längre än 20 km. Av övriga pass var 17st någon form av tröskelträning antingen snabbdistans eller i intervallform. Den andra formen av kvalitetsträning, snabb löpning i överfart, ägnade jag mig åt vid 32 tillfällen antingen i form av renodlade intervallpass eller i fartlekspass. Backträning i renodlad backintervallform sprang jag dock endast vid 3 tillfällen, däremot har backträning funnits med vid flertalet fartlekstillfällen samt under en del vanliga distanspass. Återstoden av passen, alltså runt 120 av 201 pass, har handlat om vanlig distansträning i olika farter men oftast i lugn distansfart.
2010 var året då jag började tänka mer på vilken typ av kvalitetsträning som jag skulle genomföra. Tidigare hade jag sporadiskt kört lite intervaller, backträning och fartlek utan vidare struktur eller planering. Den kanske mest avgörande skillnaden med årets kvalitetspass jämfört med tidigare var nog införandet av tröskelintervaller och snabbdistans i tröskeltempo. Jag inbillar mig att variationen med snabbare intervaller i överfart i kombination med tröskelintervaller bör ge en bra löparmix. 2010 innebar också att jag testade lite nya saker vad gäller det mesta. Jag sprang vid ett flertal tillfällen upp till 4 eller 5 dagar i rad, vilket jag aldrig varit i närheten av tidigare. Det känns egentligen inte som så särskilt länge sedan som löpning 2 dagar i rad var ett exceptionellt undantag.
Tankarna på ultralöpning och har också varit närvarande under året. Jag är ganska säker på att jag någon gång under de närmaste åren kommer att springa ett 10-milslopp och det som ligger närmast till hands tror jag kan vara Lapland ultra som går i början av juli varje år. Jag vet inte om det blir i år men något år ska det bli av. Just av denna anledning testade jag därför att springa ett 50 K pass i somras i Skule utanför Örnsköldsvik där mina föräldrar har sommarstuga. Ett fantastiskt inspirerande pass där övriga familjen deltog med energitillskott i form av bananer och snickers samt vätskelagning. Det var verkligen ett äventyr som gav mersmak och jag får väl testa 60 K till sommaren J
Om jag tittar tillbaka lite längre i tiden och ser hur jag sprungit de senaste 10 åren kan jag konstatera att jag under förra året sprang ungefär lika många mil som jag gjorde under alla åren mellan 2000 och 2008. Det är alltså ingen överdrift att i detta sammanhang påstå att min löpning har tagit mig till en nivå som jag aldrig tidigare har befunnit mig på. Jag känner mig numera också säker på att löpningen fortsättningsvis kommer att förbli något annat än vad den tidigare har varit. Här kommer en liten årssammanfattning från den senaste 10-årsperioden med en del nästan löpfria år som ni kan se:
2000                    45,5 mil
2001                    50,3 mil
2002                    50,2 mil
2003                    10,4 mil
2004                    31,6 mil
2005                    3 mil
2006                    16,5 mil
2007                    3,4 mil
2008                    45 mil
2009                    188 mil
2010                    269 mil
Under en 5-årsperiod mellan 2003 och 2007 sprang jag alltså ungefär lika mycket som jag idag gör under 2 månader. Man kan såklart alltid spekulera i varför jag först nu har kommit på att en mer seriös satsning på löpning har ett sådant stort värde för mig. Att jag först som 37-åring börjar med en mer regelbunden löpning. Anledningarna är säkert många men jag ser ingen mening med att ge mig in i ytterligare funderingar kring detta just nu. Snart fyller jag 39 och kan konstatera att löpningen i den form jag bedriver den nu har kommit för att stanna. Jag hoppas att jag vid nästa års sammanfattning kan konstatera att jag slagit en del pers, hittat nya vägar i min löparmix samt förhoppningsvis sprungit mer än 300 mil under detta år.

7 kommentarer:

  1. Imponerande år måste jag säga! Imponerande även att du lyckas gräva fram exakt statistik även från de år som du uppenbarligen var helt opeppad på löpning. Där kan man säga att vi skiljer oss litegrann. Det hade varit väldigt kul att titta i träningsdagböcker från den tid när jag sprang som mest. Men så är ju jag inte du.
    Och Lappland Ultra blir det ju till sommaren såklart! Jag åker med och servar. Du har ju inget att förlora. Kolla om du klarar det. Det är ju bara att bryta i värsta fall. Då är du ju vilket fall mer förberedd inför året efter. Imorgon blir det 25km Skidåkning. hepp

    SvaraRadera
  2. Ha ha kul med en kommentar från dig :) Jo hade jag haft din löptalang eller du mitt intresse för träning och siffror så hade någon av oss blivit väldigt väldigt bra... nu kan jag kanske nå en viss framgång ändå med medelmåttig talang.. åtminstone i veteransammanhang om några år.

    Ska verkligen funder på Lappland. har hela våren på mig.

    SvaraRadera
  3. Du kanske kan prova TEC. Det behöver nödvändigtvis inte vara 100 miles men det finns kortare distanser också.

    SvaraRadera
  4. från 3,4 mil 2007 till 269 mil är en bra ökning, hoppas du har totalkontroll så du inte springer över gränsen.

    Precis som du så har jag en god känsla för 2011, det ska bli riktigt kul att få jaga liv i året.

    SvaraRadera
  5. Kul läsning. Noterar att du siktar på sub 3.07 på maran. Hur lägger du upp träningen inför det krafprovet?

    SvaraRadera
  6. Lennart: TEC kan vara intressant men tror jag väntar med ultradebuten.

    Badgear: Jag försöker ha kontroll :)

    Lars: Jag fortsätter ungefär som förut med mycket mängd samt olika typer av kvalitetspass. Framåt våren tänker jag försöka köra en del långa intervaller typ 5 Km och fartökningar under långpassen i marafart.. ungefär 4,20 tempo. Hade 3,16 förra året så 9 minuter ska inte vara en omöjlighet.

    SvaraRadera
  7. Kolla in vem som ligger etta på den här listan: http://www.resultatjakt.se/
    Ännu skönare att du slog han på Lidingöloppet!
    Men han har en galet bra tid på Vasaloppet. Inget jag rår på.

    SvaraRadera