Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

onsdag 12 januari 2011

Mål 2011!

Utan vissa givna mål har jag svårt att hitta fokus för min träning. Oavsett vad det handlar om så gillar jag att kunna mäta saker. Att kunna jämföra med mig själv eller med andra. Jag minns när jag hade min golfperiod hur varje runda skulle bokföras och varje birdie, par och bogey skulle registreras. Jag visste exakt vilka snittscore jag hade och hur många poäng jag behövde för att sänka mitt handikap. I min löpning är målsättningar på olika distanser och hoppet om nya personliga rekord en avgörande detalj för att glädjen i löpningen ska finnas. Jag har tidigare blickat bakåt vid 2 tillfällen då jag gått igenom 2010 års träning och tävlingar. Nu är det så dags att blicka framåt.

Att sätta upp personliga mål med sin träning kan göras på många olika sätt. Man kan ha ett mål att genomföra ett visst antal långpass, intervallpass eller bara uppnå en viss mängd. Men målet med träningen är ju egentligen inte ett mål i sig utan ett redskap för att uppnå det man vill med sin träning, vilket för de flesta är att uppnå måltider på olika distanser.

Jag har tidigare satt upp mål på distanserna 5 km, 10 km, 21,1 km, 30 km (Lidingöloppet) samt maraton. Tidigare kunde jag tycka att ett personligt rekord dessutom kunde sättas på träning. Så tycker jag inte längre. För mig är en förutsättning för att jag ska kalla ett PB för just ett PB att resultatet har uppnåtts i en tävling på en kontrollmätt bana. Jag har svårt att se att jag kommer att delta i något 5 km-lopp under detta år dels för att jag inte har tid att delta i hur många tävlingar som helst men också för att kortare lopp än 10 km egentligen inte intresserar mig så mycket. Mitt fokus ligger i första hand på maran. Alltså skippar jag 5 km-målet i år.

Naturligtvis är det inte helt lätt att avgöra vad som kan vara en rimlig måltid på varje distans då det nästan är omöjligt att förutse hur träningen kommer att fortlöpa och hur utvecklingen kommer att se ut. Men med givna träningsmål och tidigare resultat så tycker jag självklart att man ska sätta upp ett resultat som man kan se som någorlunda rimligt att uppnå. Dessutom måste man våga sätta upp ett mål där möjligheten att misslyckas finns. Hellre ett för tufft mål än ett för lätt tycker jag :)

Mina mål inför 2011 ser ut som följer (sluttid och km-snitt):

Maraton: Sub 3,07 (4,25)

I skrivande stund kan detta läsas som Stockholm Marathon då jag inte har planerat någon annan mara i år. Men en höstmara vore faktiskt riktigt rolig att springa. Vi får se hur det blir. I fjol sprang jag maran i Stockholm på 3,16,13 och hade då målet sub 3,20. Sedan tidigare har mitt mål för i år varit sub 3,10 men jag tycker att jag ska spänna bågen lite högre. Dock vågar jag ännu inte satsa ner mot 3 timmar. Är helt enkelt inte där ännu. Men nästa år då jag fyller 40 så ska jag under denna magiska gräns.

Halvmaraton: Sub 1,25 (4,01)

Måste medge att springa i ungefär 4-fart i en halvmara låter väldigt tufft men ser jag till fjolårsresultatet på 1,27,21 (4,08) känns målet helt logiskt. För övrigt tror jag att detta resultat kan nås genom en hel del tröskelintervaller och snabbdistans. Förhoppningsvis fixar jag detta redan på Kungsholmen runt i maj annars får jag ta det på Stockholm halvmarathon i september.

Lidingöloppet Sub 2,15 (4,30)

Denna målsättning är ju inte bara en måltid utan såklart är det också silvermedalj det handlar om. Sprang på 2,20,40 i höstas och all annan målsättning än att försöka ordna silvermedalj vore helt ologisk. Silvermedaljen ska jag bara ha i år.

10 km sub 38 (3,47)

Utan tvekan den absolut tuffaste målsättningen. Men något mål måste vara lite extra tuff att uppnå. Just 10 km har dessutom känts som min svagaste distans. Jag tycker inte att jag fått ut det som borde finnas i kroppen under de miltävlingar jag deltagit i. Antingen beror det på brist på tufft pannben, fel upplägg, eller såklart alternativet att jag inte är bättre. Hur som helst med min fjolårstid på 39,46 (Hässelbyloppet) ska jag alltså persa med närmare 2 minuter för att uppnå detta mål. Det kanske inte går men ”bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge”. Till saken hör också att 10 km är den distans jag är minst förtjust i av ovanstående distanser. Jag tycker att millopp är så oerhört tufft mentalt att springa. Just därför behövs en tuff målsättning.

Det ska bli väldigt spännande att se om jag kan lyckas med detta. I fjol lyckades jag med 3 av 4 målsättningar då jag endast missade i Lidingöloppet med futtiga 41 sekunder.

9 kommentarer:

 1. Många av mina löparmål för 2011 ligger i samma linje som dina. Ska bli kul att se hur det går för dig. Stort lycka till!

  SvaraRadera
 2. Fina mål med bra resonemang bakom. Jag blir inspirerad! Det är inte omöjligt att jag kopierar hela klabbet till 2012 (beroende på hur det går under 2011).

  SvaraRadera
 3. Odda: Tack! Ska bli kul att se hur det går för dig med i så fall :)

  Morgan: Tack... men med din miltid från förra året så bör du ju kunna ha samma mål på milen som jag i år. Bara minuten att kapa.. det fixar du Morgan!

  SvaraRadera
 4. Kul och spännande läsning. Håller med om att 10k-målet är det tuffaste. Under 4 min/km är ganska plågsamt redan under de första kilometrarna. Då försvinner lätt glädjen och det blir mest ett måste/lidande. Men det går nog att vänja sig med.

  Inför Lidingöloppet märkte jag att man måste träna mer backe, och framförallt utförslöpning i hög fart. Där har vi bra förutsättningar även nu i vinter med rundor över brunkebergsåsen, Kärrdal, Sjöberg, Falkberget, Landsnora, Edsberg mm.

  Ska bli kul och följa din löpning och mål iår.

  Såg i tidiagre blogg att du nämde isiga underlag. Jag har införskaffat broddar, typ "cross country". 199:- på teamsportia. Dessa kan jag varmt rekomendera. Dock ej i snömodd.

  //Fredrik Sone

  SvaraRadera
 5. Blir kanske tufft att köra Sthlm halvmaraton en vecka innan Lidingö? Jag tror du klarar alla dina mål...förutom kanske 10k där jag graderar chansen till 40% :)

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Du har härligt utmanande mål och jag tycker målen hänger ihop bra! Jag tror också att du klarar dina mål.

  Jag är fortfarande imponerad av dina 15*400 m intervaller i 3:20-fart som du gjorde för några veckor sedan så jag tror att du kan klara milen sub 38. Välj rätt lopp bara :-). Tror också att ditt nuvarande pers inte är helt rättvisande :-).

  MVH

  SvaraRadera
 7. Fredrik: Håller med.. mer backar för mig med i sommar. Du kan ju sikta på sub 2 timmar :)

  Patrik: Jo inser att det blir svårt med Sthlm halvmara. Får fixa sub 85 i maj alltså. 40 % säger du.. hmm vågar inte ens ge mig dessa procent, 30 kanske... men om allt går i lås så kan det gå. Så 40 % chans för dig med på sub 38 alltså :)

  Lennart: Tack men milmålet känns högst osäkert. Men kanske kanske...

  SvaraRadera
 8. Utmanande och realistiska mål för dig tycker jag. Perfekta målsättningar med andra ord :-)

  Inspirerande läsning, nu blev jag laddad inför intervallerna ikväll!

  SvaraRadera
 9. Kul att läsa, mina mål 2010 var nästan identiska (och målen 2011 med för den delen, eftersom de flesta missades ganska grovt...) Jag tycker du verkar ganska realistisk, inkl 10k-tiden som inte borde vara omöjlig. 10k handlar ju mest om att kunna stå ut med ett medel- till högintensivt obehag utan att börja slira ;-) Ang LL tror jag inte backar är nödvändigt, jag sprang 2.13 förra året (3.16 på STHML.maran som jämförelse) utan något backpass, det är bara att blåsa på nedför och på flacken och ta det ganska lugnt uppför)
  Lycka till!

  SvaraRadera