Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

onsdag 19 januari 2011

Utan broddar i marafart

Just nu är löpningen väldigt rolig. Jag har den senaste tiden allt som oftast haft en enormt positiv känsla i min träning. De vanliga distanspassen är kanske inte så mycket att orda om då underlaget har varit allt annat än bra. Jag tycker mig däremot ha sett en positiv utveckling i mina intervallpass och har några nyckelpass som faktiskt gått över förväntan. Ett sånt pass var 15X400 i 3,20 tempo med 45 sek vila. Ett annat var 20X200 med 1 minuts vila i 2,55 fart.
I dag fick jag ett nytt bevis på att min form är bra och att löpningen går åt rätt håll. Jag var i dag ledig och såg mycket fram emot dagens långpass. Problemet var bara att jag var väldigt osäker på huruvida det skulle vara halt på vägarna som ju de senaste dagarna har tinat upp så att asfalten blivit synlig och att det under förmiddagen var några grader minus. Risk för halkiga vägar alltså. Jag övervägde starkt att i stället åka till Sollentuna simhall och ställa mig på bandet för ett långpass med lite insprängd marafart. Tanken på ett långpass på löpband kändes däremot inte som en allt för lockande tanke. Vid 13-tiden var det dock soligt och nollgradigt så jag chansade och gav mig i stället ut på vägarna utan broddar. Ett val som visade sig vara helt rätt.
När jag väl kommit ut kände jag ganska omgående den där härliga löpkänslan och var så enormt glad över att underlaget var så bra. Övervägande del av dagens långpass fick springas på bar asfalt med endast några få inslag av is. Skrattade lite för mig själv då jag kom att tänka på Staffans inlägg om hans spontana glädjetvåhundringar efter en bit funnen asfalt. Ungefär den lyckokänslan hade jag nog under hela dagens pass. Jag sprang på i ca 4,45 fart och detta utan att ansträngningen kändes ett dugg jobbig. Visserligen fick jag hålla mig till större vägar vilket innebar lite löpning fram och tillbaka. Men vad gör man inte för att få springa på asfalt. Efter 15 km var det dags för farthöjning i marafart. Marafartsdelen blev så lång som 7 km då jag sprang i ca 4,20 fart mellan 15 och 22 km. Tempohöjningen kändes även den väldigt bra, visserligen ansträngande men med full kontroll. Efter 27 km var jag återigen hemma och såg att snittiden blev så låg som  4,38. Allt flöt på så otroligt bra och jag tyckte dessutom  att jag förutom marafartsdelen tog det ganska lugnt. En nöjd och glad Tomas kunde ta en snabbdusch, blanda ihop en återhämtningsdryck och sedan ge sig iväg för att hämta barnen på förskolan. Det var en väldigt glad och endorfinfylld pappa som hämtade sina barn i dag.
Som jag tidigare nämnt så åker vi i väg till Thailand på lördag. Jag vet faktiskt inte hur mycket löpning det kommer att bli där.  Men känner jag mig själv rätt så kommer det nog att löpas en hel del där med. Detta var däremot exakt det kvitto jag behövde på formen och nu kan jag åka till Thailand med en positiv löpkänsla inom mig. Dessutom kändes 3,07 idag närmare verklighet än någonsin tidigare.

7 kommentarer:

 1. Du har rivit av några ruggiga intervallpass på sistone, 15x400 i den farten är imponerande och så kort vila liksom din höga fart på tvåhundringarna på Bosön. Jag försökte förresten kopiera Lennarts/Thomas/Morgans pass idag men det gick inte så bra, kändes segt redan under uppjoggen och dessutom började jag med tvåhundringarna vilket inte var så bra...

  Misstänker starkt att jag mest kommer se ryggtavlan på dig i år...

  Ha en skön semester!!!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det verkar så komplett. Tvåhundringar går bra, fyrahundringar går bra, långpass går bra.....

  Tror att de långa intervallerna (tvåtusingarna) du skrev om i förra inlägget också kommer att gå bra (om du bestämmer dig för att göra det).

  Vilket tempo planerar du i så fall hålla på tvåtusingarna?


  MVH

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt! 27 km i 4:38-fart! Underbart bra! Trots min skräck för långpass blev jag inspirerad nu. Ska försöka peppa mig själv med den känslan du återger när jag drar iväg på årets första långpass som sker lagom till att ni åker till Thailand.

  SvaraRadera
 4. Staffan: Läste om ditt pass. Tyckte ändå det såg bra ut. Ryggtavlan hmmm jag vet inte ja.. när det väl blir tävling brukar du vara i ruggig form.. men vore kul att slå i dig i ett lopp :)

  Lennart: Sprang tvåtusingar i förrgår 3X2000 i 3,41 fart.. dock med lång vila 2,30.. men är hyfsat nöjd med passet..

  Hempa: Klart du ska komma igång med långpassen. Bra pass med åttahundringar du gjorde förresten...

  SvaraRadera
 5. Härligt!!
  Hur kändes tvåtusingarna? Var du som en "urvriden trasa" efter passet eller kändes de bra?

  MVH

  SvaraRadera
 6. 3*2000 i 3:41-fart! Sub38 blir nemas problemas för dig om du fortsätter så här.

  SvaraRadera
 7. given article is very helpful and very useful for my admin, and pardon me permission to share articles here hopefully helped :

  Obat radang paru paru
  Cara mengobati dismenore
  Cara menyembuhkan osteoarthritis

  SvaraRadera