Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

onsdag 15 december 2010

Marafart!

Ska man springa maraton bör man kanske ha ett mål. Vissa har målet att ta sig runt, andra har målet att vinna. Sedan har vi allt där emellan. För min egen del så har jag satt upp mitt mål inför nästa års Stockholm Marahton till att springa under 3,07. Förra året sprang jag på 3,16 men var på väg mot 3,12 innan krampen förstörde de sista kilometerna. Det är naturligtvis väldigt svårt att redan nu kunna avgöra vilken tid som kan vara realistisk att passera mållinjen på inne på Stockholms stadion efter 42 195 meter den 28:e maj nästa år. Utan en målbild skulle jag dock ha väldigt svårt att motivera mig överhuvudtaget.
I år kommer jag att lägga in en helt ny detalj i min träning inför Stockholm Marathon. Nämligen den att springa en hel del pass i tänkt marafart. Att springa maran under 3,07 innebär en kilometertid som i snitt ligger på 4,25. Min tänkta maraträningsfart har jag satt till 4,20 då jag rimligen anser att det är bättre att träna i aningen snabbare tempo än den tänkta marafarten.
Dessa pass kan genomföras på lite olika sätt. Men jag tror att jag oftast kommer att köra något i stil med 2X5000 med 1 km joggvila eller 3X5000 med samma vila inklusive upp- och nerjogg. Det är en ganska intressant fart att springa i eftersom den ligger någonstans mitt emellan tröskelfart och vanlig distansfart.  Syftet är naturligtvis att förbereda kroppen för vad som komma skall och att vänja sig vid att springa i denna fart. Jag tror dessutom att jag kommer att lägga in fartökningar i slutet av långpassen fram mot mars och april i detta tempo.
I dag genomförde jag för första gången ett sånt här pass om än i en light variant. I 10 gradig kyla gav jag mig ut efter att ha sovit några timmar efter mitt nattjobb. I den rådande kylan och med broddar på fötterna är kanske inte sannolikheten så stor att känslan ska vara lätt i 4,20-fart. Jag joggade i alla fall upp i 5 km och sprang därefter 5 km i 4,22 tempo innan jag avslutade med en lugn nerjogg. Passet kändes väl egentligen ganska oki men jag kunde ändå inte släppa tanken som ganska naturligt infann sig hos mig; Ska jag springa i detta tempo i 4,2 mil?? Ja Tomas, det är precis vad du ska göra fick jag till svar av mig själv.
Det blir en spännande resa detta. Nu kommer nog inte marafartspassen vara lika frekventa den närmaste tiden som de kommer att vara under framförallt mars och april. Men det kanske är lika bra att redan nu låta 4,25-tanken ta plats i mitt huvud och att jag redan nu vet vad jag faktiskt ska göra i slutet av maj nästa år i exakt 42 195 meter.

8 kommentarer:

 1. Hej Tomas!
  Kul med en ny blogg att följa! Hittade dig via Staffans blogg.
  Intressanta tankar kring mara-fart och hur du ska vänja kroppen vid den träningen. Tänker likadant i stort sett men kör lite snabbare långa intervaller för löpekonomi och den mentala effekten.
  Lycka till med träningen så hoppas jag vi ses och hörs vi bloggvärlden.

  SvaraRadera
 2. Thomas och Tomas, ni har ju faktiskt träffats som hastigast i målfällan på Hässelbyloppet :)

  Jag skrev på min blogg häromdagen att springa nu är som att springa med handbromsen i och antispinnsystemet urkopplat. Märkte igår vilken skillnad det gör när jag sprang under en väg där det var barmark, skillnaden är nog minst 20 sek/km.

  SvaraRadera
 3. Klokt upplägg. förra vintern körde jag en del 5-km i marafart insprängt i långpass. I år tror jag stenhårt på ett långpass i veckan i lugnt tempo och ett halvlångt (typ 12-18 k) i lite under marafart. Ska börja med det när jag slutat vara lat!

  SvaraRadera
 4. Hempa: Sjukt imponerande att på ett år ha gått ner till 38,25 på milen.. man blir ju lite avis :)Vad gäller tempo på längre intervaller så kommer jag nog köra en hel del i tröskelfart också.

  Staffan: Ja du nog är det skillnad att springa ute nu :)

  Snorsportarn: Ingen dum idé det där med att springa 12-18k i strax under marafart. Härdar ju mer än att dela upp i intervaller. Kommer nog testa såna pass med tror jag...

  SvaraRadera
 5. HEi THomas,
  Det samme som du tenker "skal jeg springe i denne farten i 4,2mil" har jeg tenkt mange ganger.

  Det går ikke an å trene ute og tenke på tider nå på vinteren. Jeg hadde selv et kvalitetspass sammen med en løpergruppe for noen uker siden på vinterføre. Vi løp 4min drag og farten min var 04:30! Da tenkte jeg - nå løper jeg 15sek sämre pr km enn min ønskede maratonfart!

  Jeg skal prøve sub 3 i 2011, og kommer som deg til å trene en del raskere enn maratonfart - kanskje i halvmaraton fart? Siden jeg ønsker å løpe snitt 4:15 løper jeg en del intervaller og kvalitetspass på 04:00 tempo.
  Forrige uke kjørte jeg foreks 11km oppvarming, 9x1600m og noen kilometer nerjogg så det blir 30km.. Tror slike type pass er bra for maran!

  Lykke til Stockholm 2011 - jeg løp Stockholm 2010 på 03:07 ! :)

  ps! Jeg er anmeld KUNGSHOLMEN RUNDT 2011. Skal du springa?

  SvaraRadera
 6. Måste säga att det var ett intressant upplägg som Espen hade. Tycker själv att det lätt kan bli segt att springa 30k i långsamt tempo. Men att dela upp det i långa intervaller i mara- eller halvmaratempo låter lockande. Fast man får nog lägga på 10-15 sek minst med dessa förhållanden.

  SvaraRadera
 7. Jo jag ska springa Kungsholmen runt Espen, målet måste nog bli sub 85 antar jag.. för dig då?. Håller med Patrik.. intressant upplägg. Det känns som om tankarna och ideerna är många nu kring hur man ska springa sina pass i maratempo. Hoppas du når målsättningen sub 3 timmar Espen. För mig gäller sub 3 nästa år :)

  SvaraRadera
 8. Mycket intressant diskussion.

  SvaraRadera