Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

söndag 19 december 2010

Löpband eller inte?

Löpning ska man ägna sig åt i naturen. Vid vatten eller i en skog. Om det är 30 grader varmt eller 15 grader kallt spelar ingen roll. Bara att anpassa fart och klädval efter de förutsättningar som ges.  Är det moddigt… spring långsammare. Är det kallt… ta det lite lugnt.  Är det halkigt… på med broddarna, inga problem. Alla väder har sin charm och att stå på ett löpband i en lokal inomhus stirrandes in i en väg medan man springer är inte min grej.
Just exakt så har jag alltid sett på löpning. Men vad är det som helt plötsligt har hänt?  Jag genomförde ikväll veckans andra löppass på löpband. Andra passet under samma vecka alltså!! Varför då? Jo jag vet svaret… det kändes inte lockande att ge sig ut för att halka omkring i snömodd ikväll. Inomhus kan man springa snabbare och mer kontrollerat. Efteråt får man dessutom sätta sig i en varm och skön bastu. Men känns nu detta bra? Är min omsvängning i löpbandsfrågan av ondo eller av godo?  Håller jag på att bli för bekväm eller är jag helt enkelt bara löpsmart som den senaste tiden kört en del pass på bandet? Jag skulle kunna analysera det hela ytterligare men väljer för ögonblicket att se fördelarna istället. Ville helt enkelt köra ett progressivt pass idag och jag tror inte att det hade varit någon bra idé att ha genomfört ett sådant pass utomhus idag. Jag tror att det finns både för och nackdelar med löpband.  Använder man sig av löpbandet som ett inslag i sin träning ibland har jag dock svårt att tänka mig att nackdelarna i form av annorlunda fotisättning och allt för lätt motstånd får någon större negativ inverkan på löpningen.
Jag skriver fortfarande under på att löpning i största möjliga mån ska bedrivas utomhus. Den frihets känsla du får när du springer på skogstigar och är ett med naturen kan svårligen upplevas på ett löpband. Men från att ha varit en fanatisk löpbandsmotståndare har jag faktiskt mer och mer börjat gilla att springa på ett band. Jag tror däremot att jag skulle ha svårt att springa helt vanlig lugn distans på löpband. För mig måste det hela tiden finnas glädje i löpningen och den glädjen hittar jag i löpbandets möjligheter att leka med farten. Jag tycker helt enkelt att det är väldigt roligt att översätta km/tim till min/km och få ändra på lutning och fart och fundera över hur man kan skapa olika typer av pass på ett band. Förmodligen har alltså löpbandet kommit in min löparmix för att stanna… åtminstone vintertid. Till våren och sommaren misstänker jag att argumenten för fördelarna med ett löppass inomhus blir svårfunna.
Som sagt. Ett progressivt pass på löpband blev det ikväll. Startade i 4,55-tempo för att sedan successivt höja tempot varje km med 7-8 sek. Sprang i 4-tempo mellan 7 och 11 km innan jag avslutade med en lugn km. Ett riktigt trevligt pass inomhus stirrandes in i en vägg J
Måste avslutningsvis också nämna att jag gick segrande ur badmintonstriden i fredags mot min vän Jens. Jag vann matchen med 2-1 i set och det avgörande setet vanns med 15-2! Ölen efteråt smakade mycket bra. Hur ölen smakade för Jens är jag inte riktigt säker på J

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Tycker också i grund och botten att löpning ska bedrivas utomhus men det finns tillfällen då löpband är bra att ha.

  Själv ska jag köra ett kvalitetspass imorgon och det kommer att bli på löpband eftersom jag vill ha kontroll på farten. Det har jag inte utomhus i det här vädret. oK, inte riktigt samma sak men ändå.....

  SvaraRadera
 2. Insätmmer! hellst löpning utomhus, den "riktiga" stilen. Men är det så att man har tillgång till ett band, kan det ju vara ett bra träningsmoment, omväxling det också.
  Förresten har du eget band, vilket isf? Något du rekommenderar?

  SvaraRadera
 3. Lennart: Just kontroll på farten är den stora fördelen med löpband.

  Peter: Nej har inget eget. Är relativ nybörjare på löpband och har dragit iväg till Sollentuna simhalls gym den senaste tiden :)

  SvaraRadera
 4. Hej Tomas,

  Tack för gratulationerna och de snälla kommentarerna på min blogg. Jag väljer att se löpbandet som ett mycket nyttigt träningsredskap. Med tanke på de yttre förhållandena, typ av träning, familjesituation eller skadeläge kan löpbandet vara en räddning. För min egen del fyller löpbandet en viktig funktion då jag kan köra långa hårda intervaller eller snabbdistanser utan att halka runt på is eller modd och därmed öka skaderisken enormt. Dessutom har jag småbarn hemma och tack vare ett löpband kan jag köra några extra pass men ändå hålla koll på barnen.

  Förra vintern när det var som värst snittade jag 11 av mina 14 mil i veckan på band. Jag var dock orolig över att jag inte hade härdat mina lår muskulärt tillräckligt mycket mot asfalten då jag åkte ner till Italien, Treviso för min mara. Det var lite stumt men jag höll ihop det bra under hela loppet. Mitt resultat tillsammans med några andra kamrater/konkurrenter visade även på att en stor dos löpbandsträning inte behöver vara prestationsnedsättande om man utför den på ett korrekt sätt. Givetvis inte optimalt men klart bättre att grisa de hårda intervallpassen utomhus.

  Jag är som sagt bosatt i Sollentuna (Silverdal). Kanske springer vi på varandra någon gång. Kör hårt och lycka till med träningen!

  /Patrik

  SvaraRadera