Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

onsdag 29 februari 2012

Det mesta känns bra nu!

Det är ganska skönt att kunna konstatera att februari blev en riktigt bra löpmånad. Det känns som om jag nu förhoppningsvis har höjt mängden för att också fortsättningsvis kunna ligga på ett snitt på 7 mil i veckan. I februari sprang jag för andra gången (juli 2011 var den första) exakt 1 mil om dagen i snitt. Februaris mängdrapport lyder alltså på 29 mil på 29 dagar.

Naturligtvis ska man inte i allt för stor utsträckning stirra sig blind på hur mycket mängd man utför men jag är å andra sidan övertygad om att ökad mängd i kombination med genomtänkt kvalitet också leder till bättre resultat. Jag känner just nu att min löpning utvecklas hela tiden och jag tror definitivt att jag b.la har en ökad mängd att tacka för detta. Jag har ingen självklar talang för löpning även om jag svarar hyfsat på träning så ser jag mig inte som en person som har en naturlig fallenhet för löpning. En hel del löpare i min omgivning presterar bättre resultat än vad jag gör med mindre träning även om det omvända naturligtvis också förekommer. Men jag är helt enkelt väldigt övertygad om att för att jag ska kunna uppnå mitt 3-timmarsmål på Stockholm Marathon i år så är det helt enkelt stenhård träning med både mycket kvalitet och mycket mängd som gäller för min del.

Det känns också skönt att kunna konstatera att vissa genomförda löppass faktiskt också pekar på att jag har utvecklats och att jag är i god form. I måndags sprang jag ett 10 km tröskelpass i 3,56-fart med 1 % lutning på bandet. En mil med relativt kontrollerad löpning och utan att vara helt slut på 39,20 tyder för min del på att formen är bra. Jag tycker överlag att löpningen numera känns väldigt lätt och det känns också som att min lugna distansfart numera ligger på 4,40 istället för 4,50 som är den fart jag tidigare har sett som min lugna distansfart. Löpningen på löpband i vinter tror jag har gjort mig gott och det ger också ett tillfälle att tänka på löpteknik och hållning då man inte behöver tänka på vilken fart man håller eller bli störd av variationer i terrängen. Min inställning till löpband har definitivt förändrats till att se löpbandets många fördelar.

Dagens återhämtningsjogg tycker jag också kan ses som ett bevis på att det mesta känns väldigt bra nu. Då jag inte använder mig av pulsvärden överhuvudtaget i min träning litar jag mer på känsla och har lärt mig ungefär i vilket tempo olika typer av träning hör hemma. Lugn ÅH-jogg har för mig tidigare inneburit jogg i strax över 5-fart då jag har den där känslan av att inte vara andfådd utan löpningen bara flyter på väldigt lätt. Exakt den lätta känslan hade jag idag. Jag tog det extremt lugnt och bara småjoggade mig fram i en mil. Skillnaden var bara att jag idag snittade 4,58 vilket jag också ser som en indikation på bra form. Ibland får man faktiskt slå sig lite för bröstet och inse att man i jämförelse med de flesta människor faktiskt är en ganska så duktig löpare. För 3 år sedan fanns det inte i min begreppsvärld att jag skulle kunna jogga en mil under 50 minuter utan att knappt behöva anstränga mig.

6 kommentarer:

 1. Jag såg ditt 10 km pass på jogg och tänkte att du hade såna problem att klara 40 minuter på milen tidigare och nu springer du det på löpband som om det inva var något speciellt. Mycket rolig läsning. Hoppas jag också hamnar där :-).

  Hur blev det sen med ditt 10 km pb? Slog du det eller är det fortfarande 39:46 som det står till höger?

  SvaraRadera
 2. Jo det känns bra nu Lennart men nytt PB på 10 km blir det om jag tävlar på 10 km så jag borde väl kanske springa en tävling på den sträckan någon gång. Har ju dock lite "tävlingsfobi" på just den sträckan...

  SvaraRadera
 3. Utan att på något sätt försöka förminska prestationen så får man vara försiktig med att tro på löpbandstempon om man inte kalibrerat bandet eller jämfört med fotpod.
  De flesta band ligger bara på en noggrannhet på +- 30 sek/km tyvärr. Mitt gym har aldrig kalibrerat sina löpband tex så det kan även skilja mellan två olika band.

  SvaraRadera
 4. Jag är absolut medveten om detta Peter. Därför Ser jag såklart inte så supernoga på denna tid men om jag jämför med hur det tidigare har sett ut med samma band i kombination med utelöpningen så känns det i alla fall bra :)Men +- 30 sek/km lät ju iof sjukt mycket. I värsta fall så sprang jag alltså en mil i 4,26-tempo...

  SvaraRadera
 5. Din träningsdagbok ser riktigt bra, gillar verkligen mixen av längre pass med MP och snabba pass med TP 6-12km.... Jag tror att Pfitzinger skulle vara stolt och jag gissar på en vår med PB på milen, halvmaran, maran och på 100km :-).

  SvaraRadera
 6. Tack Pasi! Jo jag gillar också den mixen:) Det där med PB vågar jag inte spekulera kring, men gör jag maran under 3 timmar kan resten få vara...

  SvaraRadera