Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

fredag 4 februari 2011

Morgonlöpning i Thailand

Jag kliver upp tidigt. Övriga familjen ligger fortfarande och sover. Det är inget märkvärdigt jag ska göra men jag ska i alla fall ge mig ut på en tidig morgonlöpning i ett främmande land långt från vårt trygga Sverige. Väckarklockan ringer. Snabbt stänger jag av den. Efter att jag sömndrucket har insett att klockan är 07.15, tidigt en morgon i Bangtao i Thailand kliver jag upp, tar på mig mina löparshorts, dricker en resorb och äter en banan. Allt går smidigt och tyst. Jag längtar till den stundande morgonjoggen.

Väl ute på vägen är allt så fridfullt. Så lugnt och så vackert. Jag inser helt plötsligt att detta måste vara något av det bästa livet har att erbjuda. Det dagliga livet på vår resort består av sol, bad, Lollo och Bernie för barnen, god mat och dryck men föga exotiskt och få kulturella stimulanser. Helt plötsligt är jag så långt ifrån denna resorttillvaro. Jag ser under min morgonlöpning hur en liten by i Thailand vaknar. Hur familjer startar sina morgonsysslor, hur småbutiker öppnar, hur barnen leker på gatan. Jag tar till mig och begrundar hur vackert och enkelt allt verkar vara. Min löpning fortgår i vanligt 4,50-tempo. Min aversion mot morgonlöpning är som bortblåst och jag befinner mig i ett saligt rus och inser vilken priviligierad människa jag är som får denna möjlighet. Att dels ha hälsan och möjligheten att springa tidigt på morgonen med relativt lätta steg och samtidigt njuta av en inblick i en annan kultur och få uppleva en total kontrast mot den resortvärld där jag i huvudsak tillbringar min tid under dessa 3 veckor i Thailand är en ynnest och en möjlighet som är få förunnat.Jag närmar mig återigen vår resort efter 14 löpta kilometer. Resortens frukostbuffé är öppen och jag ser till att få i mig 2 glas kall chokladmjölk och 2 glas apelsinjuice innan jag tar ett morgondopp i havet. Strax innan 9 väcker jag övriga familjen och vi gör oss alla klara för en gemensam frukost.

Denna lilla episod är kanske den starkaste löpupplevelsen under min vistelse här i Thailand. Men förutom en fantastisk lugn och skön tillvaro med mycket sol och bad så har dessutom min löparmix hålltits levande. Jag har sprungit relativt regelbundet och fått en varierad träning i form av lugn distans, tröskeltempo på löpband, VO2 max fartlek på löpband samt varierat den lugna distansen i olika miljöer. Där den nämnda löpningen i byn Bangtao varit ett inslag och där strandlöpningen på Bangtao beach varit ett annat. Att sent på eftermiddagen springa längs en strand med en bedårande vy och solen som strax är på väg att gå ner är en upplevelse som är väl så stark som den morgonlöpning jag beskrev.

Jag har medvetet tagit en paus i mitt bloggskrivande under min thailandvistelse men kommer naturligtvis att vara mer regelbunden i mina inlägg då jag om en dryg vecka återigen befinner mig i Sverige. Jag kan också nämna att min löping här har smittat av sig på barnen och min son Samuel ville absolut hänga med sin far på en strandjogg. Sagt och gjort så satte jag igång min Garmin och min 6-årige son joggade på i 2 km i 6,20 tempo. Imponerande tyckte jag och en lyckligare son har jag sällan sett. Min tillilka 6-åriga dotter Elina hängde även hon med en sväng :)

5 kommentarer:

 1. Hej.
  Det finns väl ingen här i kalla, blöta, mörka och isiga Sverige som tycker det där låter lockande.
  Ha en trevlig fortsatt vistelse i främmande land.
  Olov

  SvaraRadera
 2. Låter härligt Tomas! Isac räknar dagarna till Samuel kommer hem...
  Du hänger med bättre än jag trodde i kommunlistan :)
  /P

  SvaraRadera
 3. Fint skrivet!
  Måste vara otroligt inspirerande att springa där! Har du varit ute och sprungit i naturen/skogen också?

  Ha en fortsatt trevlig semester så får vi ta ett pass inomhus när du kommer hem.

  MVH

  SvaraRadera
 4. Härlig läsning och fina bilder! Att springa på semestern ger väldigt mycket och är ett lätt och bra sätt att få ut mera av vistelsen, mina löparskor är alltid med på resor!

  Att springa med barnen är också väldigt kul, jag gör det ibland framförallt på sommaren.

  SvaraRadera
 5. Grymt inspirerande att läsa om morgonpasset i Thailand. Njut hela vägen in i kaklet! :-)

  SvaraRadera