Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

söndag 20 februari 2011

3 mil på band och två positiva besked

Den nämnda långpasstressen lindrades något i dag då jag genomförde ett 30 km-pass på löpband. Min rosslighet i halsen och en hosta som i nuläget visserligen är betydligt bättre gjorde ändå att det blev löpning på bandet både i går och i dag. Antar att det inte är jättebra att dra ner 11-gradig kalluft i lungorna under 3 mils löpning. Något som min sambo också påpekade för mig och som gjorde att hon i går kom hem med ett nytt gymkort till mig. Naturligtvis väldigt omtänksamt av henne. Jag var dock lite tjurig då jag var inställd på ett långpass utomhus men insåg tillslut att hennes omtänksamma råd nog inte var så dumma ändå. Däremot undrar jag om jag någonsin kommer att springa ett långpass på löpband igen. Visserligen var det väldigt intressant att hitta mentala tricks för att undvika den enorma enformighet och tristess som hela tiden ville tränga sig på, men min bestämda uppfattning är annars att långpass ska springas utomhus.
Mina knep handlade dels om att dela upp långpasset i 3 delar och dels att ha bra musik i öronen. Emellanåt räknade jag till hundra och gissade hur långt jag hade sprungit. Vid ett tillfälle räknade jag till tusen. Körde gissningslekar och hade ibland lite roligt åt mina ständiga försök att göra ett stillastående pass i 3 mil intressant. Första milen sprangs i exakt 4,45-fart och gick alltså på 47,30. Andra milen hade jag redan innan passet bestämt att det skulle löpas i marafart och gärna lite snabbare än så. Den gick på 42,50 och således ett snitt på 4,17. Det kändes riktigt bra och det är på något sätt lättare att springa på löpband om man får slita lite. Då har man fullt upp med att fokusera på den ökade ansträngningen. Sista milen avslutades på 48,15 och ett snitt på 4,49. Den sista milen var riktigt seg och nu blev det gissnings- och räknelekar mest hela tiden. Frida Hyvönen sjöng dessutom vackert i mina öron. Under den snabba milen underhöll Håkan Hellström mig. Hela passet gick på 2,18,35 (4,37), vilket måste anses som ett väldigt snabbt 30 km-pass för min del. Men det är ju såklart lättare att hålla ett högre tempo på löpband. Lutningen fick bli 0,5.
Jag var efter passet väldigt nöjd med att det genomfördes exakt på det sätt som jag tänkt mig innan. Dessutom var gårdagens pass något som jag också var väldigt nöjd med. Jag sprang då ett pass på 10 km där jag under 5 km sprang i 3,56-tempo och alltså körde den 5:an på 19,40 utan att jag tyckte att jag tog ut mig så extremt mycket. Till skillnad mot mitt senaste blogginlägg känns nu löpningen väldigt bra och jag tycker mig återigen ha fått 2 bra formbesked. Känner mig helt plötsligt ganska tillfreds med min träning och känner varken mängd- eller långpasstress. Nu tar jag mig nog en vilodag imorgon innan det förmodligen blir ett lugnt distanspass på måndag. Men snart bör det också vara dags för lite VO2 max intervaller. Det var ett tag sedan.
Kan också nämna att jag både i går och i dag träffade Matthias Amnéus på gymet som allt som oftast ligger i topp på vår kommuns topplista på jogg. Mathias tror jag har en väldigt stor kapacitet och blir inte förvånad om han springer milen kring 37 minuter i år. Det ska dessutom bli spännande att se vad han kan göra på maran i maj. Kolla gärna in hans blogg En löpares dagbok.

2 kommentarer:

  1. 30 km på löpband låter fruktansvärt tråkigt, starkt att härda ut måste jag säga. Mitt tänkta långpass imorse fick avbrytas pga kylan, löpband har mao sina fördelar trots allt.
    Körde också 5 km snabbt igår, långt ifrån din fart dock. 19:40 på 5K redan i mitten av februari tyder på att du går en ljus vår till mötes.

    SvaraRadera
  2. Vilken gratisreklam :)
    Men sen den där snabba milen i lördags har kroppen kännts riktigt tung. Får hoppas på vändning när det vankas tusingar i morgon.

    SvaraRadera