Om mig

Jag är en 40-årig väldigt löparintresserad tvillingpappa, numera separerad, boende i Sollentuna, uppvuxen i Norrland. Vet inte vilken ambtion jag har med denna blogg men råkar du ha hittat hit så blir jag glad. Jag försöker annars att hitta min väg i löpningens mysterier och vill försöka att utvecklas så bra jag kan utifrån de möjligheter jag har med småbarn och heltidsarbete. Mitt huvudmål är än så länge att gör en så bra tid som möjligt på maraton men har även en del ambitioner på 10 km, halvmara och Lidingöloppet.

torsdag 4 augusti 2011

På lördag springer jag Höga Kusten Marathon!

Ibland kan det vara spännande att göra saker som man absolut inte har tänkt sig att göra. Att från den ena stunden till den andra helt ändra sina planer vad gäller löpningen. Denna vecka har jag fått ett sånt typ av infall. Hela min nuvarande träning bygger i huvudsak på mitt stora mål i höst, nämligen Frankfurt maraton. I måndags ställer min lillebror en fråga till mig när vi sitter och bastar i våra föräldrars sommarstuga vid Skulesjön. Han frågar mig om jag inte borde springa Höga Kusten Marathon som går nu på lördag. Ett maraton som tävlingsledningen lanserar som Sveriges hårdaste och vackraste maraton. Jag svarar snabbt att nej det tänker jag inte göra. Jag har ju inte planerat in ett maratonlopp mitt i en hård träningsperiod. Men tanken stannar kvar. Den växer. Måste alla lopp vara ett lopp där man ska ha möjligheten eller ambitionen att prestera på toppen av sin förmåga? Måste alla maratonlopp vara ett resultat av ett långvarigt noggrant upplagd träningsschema? Kan man inte bara springa en mara för att det låter spännande och verkar vara en rolig tävling? Självklart kan man svara nej på de två första och ja på den sista frågan. Nu är jag anmäld och ska springa Höga Kusten Marathon tidigt på lördagsmorgonen.
De tvivel som fanns var att en mara sliter hårt på kroppen och att man måste räkna med en viss period av lite lugnare träning efteråt. Att göra detta då jag är inne i en period av viktig träning inför Frankfurt Maraton är utifrån denna synvinkel en dålig idé. Däremot är jag inte helt säker på om 2 veckor av lite lugnare träning mer än 2 månader innan Frankfurt behöver betyda så mycket. Huruvida jag kommer att springa bättre eller sämre i Frankfurt med denna mara i benen går naturligtvis aldrig att få ett svar på. Höga Kusten Marathon är en fyravarvsbana med några extremt jobbiga stigningar. Det är ett maratonlopp där det helt enkelt inte går att ha ett mål att sätta personligt rekord även om man skulle vara maximalt förberedd inför loppet. Jag har dessutom ingen ambition att gå för fullt utan ser det hela som ett väldigt roligt äventyr. Å andra sidan är startfältet inte så överdrivet imponerande och endast ca 50 personer springer helmaran medan 150-200 springer halva sträckan. Utan att veta allt för mycket vad jag ger mig in på så skulle jag tippa att en tid kring 3,30 kan vara rimlig utifrån de förutsättningar som ges. Jag tror också att om jag bara kan låta bli att ta ut allt ur kroppen så behöver inte detta maratonlopp betyda att återhämtningsperioden blir så lång.
Nu blir det en lugn jogg i eftermiddag och sedan lite klassisk kolhydratsladdning och så får vi se hur detta äventyr slutar på lördag J

4 kommentarer:

  1. Coolt!! En "spontanmara", efter din grymma julimånad kommer du ju minst sagt väl förberedd och jag tror inte en mara nu spelar roll för resultatet i Frankfurt, snarare bygger du nog grym styrka och uthållighet i backarna som gör att det sedan går lätt i Frankfurt där det väl är lika platt som ett ölglasunderlägg?

    SvaraRadera
  2. Härligt. Körhårt och lycka till

    SvaraRadera
  3. Lycka till. Det är ett tufft lopp. 3,30 är en supertid där. Börjar med en rejäl lång backe. jag skulle ha sprungit men jag mitt pucko trodde det var nästa vecka och nu i helgen var jag uppbokad. Ifjol gick loppet den 16/8.

    SvaraRadera